WiB Women in Black

PK-yrityksen markkinointibudjetti: kuinka paljon kannattaa panostaa ja mihin?

Yleensä yritys lisää panostusta markkinointiin, kun se haluaa kasvattaa liikevaihtoaan. Panostus markkinointiin onkin ajateltava investointina, ei kuluna. Suomessa pienet ja keskisuuret yritykset käyttävät markkinointiin keskimäärin 2–5 % liikevaihdostaan. Verkkokaupat, uudet yritykset ja kovaa kasvua tavoittelevat yritykset sijoittavat huomattavasti enemmän.

Olen monesti palaverissa kuullut pk-yrityksen toimitusjohtajalta saman kysymyksen: ”Paljonko meidän sitten pitäisi käyttää rahaa markkinointiin”? Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen, sillä markkinointibudjetin kokoon vaikuttavat markkinointistrategia, kasvutavoitteet, kilpailutilanne, toimiala ja yrityksen koko. Esimerkiksi kosmetiikka-alan yritysten markkinointibudjetit voivat olla 15–30 % liikevaihdosta, kun taas päivittäistavarakaupoissa ne ovat yleensä 1–3 %.  Monien  suositusten mukaan markkinointiin olisi hyvä sijoittaa 5–15 % liikevaihdosta. ​Suomalaisyritysten markkinointipanostukset ovat usein pienempiä verrattuna moniin muihin maihin.

Miksi pk-yritysten markkinointibudjetit ovat usein liian pieniä?

Iso haaste on se, että liian monissa yrityksissä markkinointi nähdään edelleen tukitoimintona, jolloin painopiste on lyhyen aikavälin taktisissa toimenpiteissä. Tämä rajoittaa markkinoinnin strategista roolia ja pitkäjänteistä brändin rakentamista.

Pienemmistä pk-yrityksistä puhuttaessa toinen merkittävä haaste on osaamisen puute. Markkinointi kehittyy tällä hetkellä jättiharppauksin, eikä vähiten tekoälyn ansiosta. Tekoäly oikein hyödynnettynä tehostaa tekemistä, muttei korvaa ihmistä. Jos yrityksessä ei ole riittävää osaamista, tehdään usein pistemäisiä aktiviteetteja, kuten esimerkiksi ostetaan kumppanilta Google Ads -mainontaa. Kun yrityksessä ei ole riittävästi osaamista kaikilta markkinoinnin osa-alueilta, ei osata kohdistaa markkinointipanostuksia eikä myöskään pystytä hyödyntämään eri markkinointikanavia tehokkaasti. Osaamisen puutteesta seuraa johdon varovaisuus ja minimaalinen panostus markkinointiin.

Taloudellisesti haastavina aikoina markkinointikulut joutuvat herkästi ensimmäisenä suurennuslasin alle – sekä markkinointipanostukset että henkilöstökustannukset. Tämä  ei ole fiksua, sillä monet tutkimukset osoittavat, että markkinointiin panostaminen taantuman aikana auttaa yrityksiä menestymään markkinoilla ja tukee kasvua pitkällä tähtäimellä. ​

Mihin markkinointibudjetti kannattaa käyttää?

Tässä on toinen yleinen kysymys. Tähän vastaan aina: ”Yksinkertaisesti markkinointi on sisältö ja kanavat. Ole jatkuvasti näkyvillä kanavissa, joista tavoitat kohderyhmäsi, ja herätä kiinnostus mielenkiintoisilla ja kohderyhmää puhuttelevilla sisällöillä. Mutta selvitä ensin, ketkä ovat potentiaalisia asiakkaitasi (jollet jo ole tehnyt tätä) ja missä kanavissa tavoitat kohderyhmäsi tehokkaimmin.​”

 

Markkinointibudjetin kohdentaminen riippuu yrityksen tavoitteista, kohderyhmästä ja toimialasta. Tässä kuitenkin yleisimpiä suosituksia tehokkaaseen markkinointiin. Panosta kustannustehokkaaseen digimarkkinointiin: hakukoneoptimointiin (SEO), hakukonemainontaan (SEM), sosiaalisen median näkyvyyteen (orgaaninen ja maksettu) ja sisältömarkkinointiin. Jatkuva ja laadukas sisällöntuotanto houkuttelee asiakkaita ja parantaa hakukonenäkyvyyttä. Muista myös seurata markkinoinnin tehokkuutta ja tehdä tarvittavia muutoksia. Tämä viimeinen kohta onkin usein markkinoinnin suurin kompastuskivi. Jollei tavoitteita ole asetettu eikä tavoitteiden toteutumista seurata, on suuri uhka, että markkinointi-investoinnit valuvat tuloksettomina siihen kuuluisaan kankkulan kaivoon.

 

Vetovoimainen brändi myy, joten kannattaa investoida myös brändin kehittämiseen ja ylläpitämiseen, kuten yrityksesi visuaaliseen ilmeeseen ja verkkosivuihin. Äläkä unohda nykyisiä asiakkaita, vaan lähetä säännöllisesti uutiskirjeitä ja pidä heidät ajan tasalla – ja myy lisää!

 

Muista, että markkinointi on jatkuva prosessi, joka vaatii suunnitelmallisuutta ja joustavuutta. Tuloksellinen markkinointi on yhteispeliä yrityksen johdon sekä myynnin kanssa. Tästä lisää seuraavassa blogissa.

Kirjoittaja: Jaana Minkkinen, markkinoinnin asiantuntija ja WiBin toimitusjohtaja

Puuttuuko yrityksestäsi markkinoinnin osaamista ja tekijöitä?

Hanki markkinointiosaamista joustavalla ja helposti budjetoitavalla toimintamallilla. Meillä on laaja markkinoinnin freelancereiden verkosto, josta saat osaamista ja lisäkäsiä tarpeesi mukaan. Kerro kehittämistarpeesi ja me haemme sinulle osaajaverkostostamme palveluna sopivan osaajan tai osaajat.  Meillä maksat vain oman markkinointipäällikkösi todellisesta työajasta, et piilokuluja etkä muitakaan ylimääräisiä kustannuksia. Panosta tulokselliseen markkinointiin! 

Jaa tämä artikkeli: